Unilens

gia optikous flag gr flag en

επικοινωνια facebook   youtube

Ιστορία Οφθαλμικού φακού κατά το Μεσαίωνα

Περί το 1000 μ.Χ., άρχισε να διαδίδεται στην Ευρώπη η χρήση της «αναγνωστικής πέτρας», ενός μεγεθυντικού φακού κατασκευασμένο από διαυγή χαλαζία ή βήρυλλο, που χρησιμοποιούταν από μοναχούς που διάβαζαν χειρόγραφα. Η ανακάλυψη της «αναγνωστικής πέτρας» ήταν βασισμένη στις θεωρίες του Άραβα αστρονόμου και μαθηματικού Alhazen. Ωστόσο, πέρασαν περισσότερο από δύο αιώνες για συλληφθεί η ιδέα να τοποθετηθεί ο φακός ακριβώς μπροστά από το μάτι.

Τα πρώτα οφθαλμικά γυαλιά εμφανίστηκαν στην Ιταλία, περίπου το 1260, και αποτελούνταν από δύο κυρτούς φακούς σε ξύλινο πλαίσιο, ενωμένους με ένα καρφί. Η πρώτη εκδοχή των γυαλιών δεν ήταν πολύ πρακτική χωρίς τη χρήση των χεριών. Ωστόσο, στο Μεσαίωνα η χρήση γυαλιών υποδείκνυε μόρφωση. Οι ζωγράφοι της εποχής συχνά απεικόνιζαν διάσημους ανθρώπους με γυαλιά ακόμα και αν ο εικονιζόμενος δεν ζούσε καν την εποχή που ανακαλύφθηκαν. Ένας Άγγλος Φραγκισκανός μονάχος ονόματι Roger Bacon, σχετίζεται με μία από τις πρώτες αναφορές στα γυαλιά οράσεως. Συγκεκριμένα σχολίασε: «Ένα τέτοιο εργαλείο είναι χρήσιμο στους ηλικιωμένους και σε όσους έχουν ασθενή όραση, γιατί μπορούν να δούν οποιοδήποτε γράμμα, όσο μικρό και να είναι αυτό, αν μεγεθυνθεί αρκετά». Αν και κάποιες πηγές αναφέρουν τον Bacon ως τον εφευρέτη των οφθαλμικών φακών, αυτό παραμένει μυθοπλασία. Ακόμα δεν γνωρίζουμε ποιος ανακάλυψε τα πρώτα γυαλιά οράσεως.

Η ανακάλυψη της τυπογραφίας τον 15ο αιώνα και κατ’ επέκταση η διάδοση των βιβλίων, ενέτεινε την ανάγκη για πιο πρακτικά γυαλιά στους ηλικιωμένους και γενικά στους ανθρώπους με μειωμένη όραση. Σύντομα, η μαζική παραγωγή φτηνών γυαλιών διαδόθηκε και τα γυαλιά έγιναν όχι μόνο πρακτικά εργαλεία αλλά αξεσουάρ μόδας, πράγμα το οποίο εκτίναξε τη μεγαλύτερη παραγωγή αυτών.

Κατηγορία: