Unilens

gia optikous flag gr flag en

επικοινωνια facebook   youtube

Καταρράκτης

Μία από τις πιο συχνές παθήσεις του οφθαλμού είναι ο καταρράκτης. Η πιο συνηθισμένη μορφή του είναι αυτή που αποκαλούμε «γεροντικός καταρράκτης», η οποία εκδηλώνεται στα πλαίσια της φυσιολογικής γήρανσης του οργανισμού και αφορά κυρίως την τρίτη ηλικία. Μπορεί όμως να προκληθεί και από νοσήματα, συστηματικά ή οφθαλμολογικά, από λήψη φαρμάκων ή από τραυματισμούς (μετατραυματικός καταρράκτης), ενώ σπάνια υπάρχει εκ γενετής (συγγενής καταρράκτης).

Ο καταρράκτης οφείλεται στην θόλωση του κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού. Ο κρυσταλλοειδής φακός, ο όποιος βρίσκεται πίσω από την ίριδα (το χρωματιστό τμήμα του οφθαλμού), είναι φυσιολογικά διαυγής. Μέσα από αυτόν περνάει το φως για να φτάσει στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, στην οπίσθια επιφάνεια του ματιού. Με την πάροδο της ηλικίας ο φακός αυτός χάνει την αρχική του σύσταση και αρχίζει να θολώνει. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην εισέρχεται το φως μέσα στο βολβό με όλη του την ένταση και σταδιακά να μειώνεται η όραση. Ανάλογα με το βαθμό της θόλωσης, το ρυθμό της εξέλιξης και το σημείο του φακού στο όποιο εμφανίζεται αυτή η θόλωση εξαρτάται η ταχύτητα με την οποία θα εξελιχθεί ο καταρράκτης.

 

Αντιμετώπιση του καταρράκτη

Ο καταρράκτης αντιμετωπίζεται αποκλειστικά με χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται ο θολωμένος κρυσταλοειδής φακός του οφθαλμού και στη θέση του τοποθετείται ένας τεχνητός φακός (ενδοφακός).

Η μέθοδος που χρησιμοποιείται, ονομάζεται φακοθρυψία. Πρόκειται για μία τεχνική, κατά την οποία μέσα από μία μικρή τομή (2-3mm) θρυμματίζεται ο θολωμένος κρυσταλοειδής φακός με τη χρήση υπερήχων και αναρροφάται. Από την τομή αυτή γίνεται και η τοποθέτηση του ενδοφακού. 

 

katarraktis

Κατηγορία: